I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. Let your users get to know you.

EDINSTVENO DOŽIVETJE:

OGLED IZDELOVANJA MANDALE​

Življenje, dogodki, človeško bitje, vse je kot mandala. Ima svoj začetek, nastaja in raste, spreminja obliko, prispe do svojega vrha, nato pa se desintegrira. Nobena mandala ni drugi enaka, kot tudi med ljudmi ne najdemo enakih, pa tudi v življenju nasploh še kamen kamnu ni enak. Vsaka je svoja, le enkrat in na poseben način narejena. Nastane, se razvija in izgine. Mandale imajo pomen spominjanja na dejstvo, da se vse v naravi spreminja; da izginjanje omogoča novo nastajanje, da so gibanje in spremembe pogoj za življenje. Mandale naj bi zato prispevale k fluidnosti uma, pa tudi k razumevanju. In težko je najti kaj boljšega in učinkovitejšega za upravljanje z našim življenjem, kot je to, da stvari razumemo.

Med 19. in 27. septembrom bomo v Mariboru imeli izjemno priložnost, da pod vodstvom  Geshe Lobsang Soepe, opazujemo nastajanje mandale neposredno izpod rok tibetanskih budističnih menihov. Vabljeni!

TIBETANSKO GRLENO PETJE

Tibetansko grleno petje je bilo do nedavnega praktično neznano na Zahodu. Najbrž tudi zato, ker se zelo razlikuje od zahodnih tehnik petja. Ta vrsta petja je razširjena v Mongoliji, Sibiriji, na Tibetu, našli pa so ga tudi med eskimskimi ljudstvi. Znane so številne različice in načini grlenega petja, toda nedvomno med najstarejše in najbolj zahtevne oblike spada obredno tibetansko grleno petje, ki so ga izvajali in ga še izvajajo budistični menihi. Ta glasba združuje dvoje; v njej so ohranjeni zametki pradavnega dojemanja zvoka, hkrati pa ima po prepričanju budistov izjemno zdravilno moč, s katero v tradicionalni tibetanski medicini zdravijo številne bolezni. Posebnost te glasbe je, da pevec s pomočjo posebnih tehnik istočasno ustvarja dva ali več notnih glasov. Grleno petje je osupljiva, neprekosljiva izkušnja, ki osvetljuje možnosti človeškega glasu v povsem novi luči.

 

Geshe Lobsang Soepa velja za enega največjih pevcev budističnega grlenega petja nasploh. Njegovo petje je nepogrešljivo na predavanjih Dalajlame, ob številnih obredih, redno pa ga predstavlja tudi v državah v Evropi, kjer ljudje obiskujejo njegova izvajanja petja tako zaradi izjemne vokalne izkušnje, kot tudi zavoljo najrazličnejšega zdravljenja.

KDO JE GESHE LOBSANG SOEPA?

Geshe Lobsang Soepa je rojen na Tibetu leta 1968. Z devetimi leti je stopil v samostan, kjer je začel proučevati tibetanske budistične spise. Budizem je od vsega začetka dojemal kot znanost o umu, ki kot glavno in osnovno metodo uporablja natančno opazovanje delovanja uma in misli. Zaradi vsem znane nemirne situacije na Tibetu  se je pred dvajsetimi leti preselil v južno Indijo, v samostan Ganden (GADEN JANGTS HARDDONG KHANTSEN UNIVERSITY), kjer živi in deluje še danes. Zgradil in ustavnovil je samostan in šolo, v kateri skrbi za nekaj sto tibetanskih otrok, katerih starši so pobegnili iz Tibeta. Trenutno je v procesu gradnje drugega samostana, ki bo prav tako služil kot zatočišče in izobraževalna enota za številne Tibetance. Je eden najtesnejših sodelavcev Dalajlale in prav on je  Dalajlamo leta 2010 pripeljal v Slovenijo. Geshe ima vsako leto predavanja tudi v Evropi (na Norveškem, Danskem, v Švici, Italiji, na Češkem in v Sloveniji).